Nieuwe Regels voor Balik Bayan Dozen per 1 Augustus 2017

Update!

De nieuwe regels zijn uitgesteld tot ergens in maart 2018!

Per 1 Augustus heeft de B.O.C. (Bureau Of Customs) de nieuwe regels wereldwijd ingevoerd voor het verzenden van Balik Bayan Dozen.

Updated 10-10-2017

Jaarlijks versturen minstens 5 miljoen Filipino’s wereldwijd balik bayan dozen naar de Filipijnen. Deze goederen bestaan uit producten die gekocht zijn door Filipino’s die buiten de Filipijnen wonen en met hun hard verdiende geld de familie een extraatje willen geven. Dit is een echt cultureel onderdeel van de Filipijnse gemeenschap.

Wat is er veranderd?

Het principe van het verzenden van de dozen is het zelfde gebleven alleen zijn er wel wat beperking opgesteld en ook wat extra mogelijkheden gecreëerd. Er wordt nu een duidelijk onderscheid gemaakt voor QFWA & NQFWA. Welke manier van zending u ook gebruikt u moet ten aller tijden de B.O.C. formulieren invullen.

(onderstaande informatie is gebaseerd op informatie die wij verkregen hebben op internet. Hier kunnen geen rechten aan ontleend worden en is puur om informatie te geven over de situatie zoals die op dit moment bekend is)

QFWA (Qualified Filipino While Abroad)

Onder een QFWA wordt verstaan:

  • OFW – Een Filipino die tijdelijk in het buitenland werkt
  • Resident Filipino – Een Filipino die tijdelijk in het buitenland verblijft op b.v. een studenten basis, investeerder of tourist
  • Non-Resident Filipino – Een Filipino die permanent in het buitenland woont maar de Filipijnse nationaliteit heeft behouden al dan niet op een dubbel paspoort.

NQFWA (Non-Qualified Filipino’s While Abroad)

Deze groep is eigenlijk alles wat niet in de eerste QFWA groep geplaatst kan worden. Dit geld dus ook voor de mensen met een niet Filipijnse afkomst die iets willen opsturen naar de Filipijnen.

  • Individual – Elke losse persoon die een artikel wil versturen naar de Filipijnen
  • Sole Prop. (DTI) – Een ondernemer die een pakket wil opsturen naar de Filipijnen
  • Partnership – Een bedrijf / ondernemer die een partner dan wel onderdeel van zijn bedrijf heeft in de Filipijnen
  • Corporation – Deze categorie is voor stichtingen of bedrijven

Pakket verzenden als QFWA

Indien u tot deze categorie behoord kunt u tot 3 maal per jaar gebruik maken van de Privilige regeling met een maximaal bedrag van Php 150.000 per jaar. U kunt ook altijd gebruik maken van de Minimis regeling indien u een maximale waarde heeft van Php 10.000 per zending.

Privilige regeling

Deze regeling is alleen voor QFWA die Balik Bayan dozen invoerbelasting vrij willen versturen naar hun directe familie of aanverwante familie. Van deze regeling kan maximaal 3 keer per jaar gebruik maken met een maximale totale waarde van Php 150,000.00. Het aantal dozen dat u kunt versturen is onbeperkt zolang het formaat niet de 20 cbm (Circa 200 liter)  per doos overtreft en natuurlijk de maximale waarde van Php 150,000.00.

U kunt met deze regeling huishoudelijke en persoonlijke goederen versturen. Het is niet toegestaan om commerciële hoeveelheden te versturen. Bij commerciële hoeveelheden denkt men aan aantallen van 20 st of meer van consumeerbare goederen, en 5 stuks of meer van niet consumeerbare goederen. Daarnaast is het versturen van goederen voor verkoop, ruilhandel of verhuur ook niet toegestaan binnen deze regeling.

Indien u gebruik wilt maken van deze regeling dan dient u naast de ingevulde B.O.C. formulieren ook een kopie van een Filipijns paspoort te geven. Zo ver bekend maakt het niet uit of deze verlopen is.

Minimis regeling

QFWA of NQFWA kunnen van deze regeling gebruik maken. Bij deze regeling kunt of invoerrechten vrij artikelen versturen met een totale maximale waarde van Php 10,000.00 per zending. Alleen bij de Sole Prop. , Partnership en corporation moet er een faktuur bijgevoegd zijn van de inhoud. Voor het verzenden met de Minimis regeling is het afgeven van een kopie van een paspoort niet nodig.

Pakketten met Invoerrechten

Mocht u toch een pakket versturen waar u invoerrechten voor met betalen omdat dit meer is dan Php 10,000.00 (zoals vermeld in de Minimis regeling) dan moet u rekening houden met het volgende bedrag.

U dient 15% Douane belasting en 12% btw te betalen.

U kunt het als volgt berekenen. Stel dat uw waarde van de doos Php. 20,000.00 is. Dan doet u 20,000.00 x 15% = 3000, u doet vervolgens 12% x 3000 (uitkomst van de 15%) = 360, vervolgens telt u de 3000 + 360 bij elkaar op. Php 3360 is dan het bedrag dat u als invoer moet betalen.

Wij hopen dat u na het lezen van deze informatie de situatie iets beter kunt begrijpen. Aangezien deze regels kort geleden zijn ingevoerd kan het zijn dat er in de loop van de tijd wat dingen zullen veranderen of omschrijvingen anders zullen worden. Wij adviseren dan ook om deze pagina regelmatig even te bekijken.